8.00 – zbor udeležencev na dogovorjenem mestu in vožnja proti Slovenskim goricam.
10.00 – Benediška slatina – degustacija naravne mineralne vode – nedaleč od centra Benedikta, na širokem travniku brez intenzivnega kmetijstva, najdemo slatinske vrelce, pitno vodo, ki v podzemlju čaka na čas, ko jo bo poleg domačinov in turistov na izletu, počastil še kdo in z investicijo poskrbel, da bo s svojim žuborenjem plemenitila nastajajoč turizem, v smislu termalnega središča. Leta 1997 so uredili tri vrtine in vrelce poimenovali Ana, Paula in Helena. Imajo različne globine, njihova voda pa se razlikuje po kemijski sestavi, fizikalnih lastnostih in samosvojih okusih. Le Paulo zaenkrat obdaja paviljon, kjer so na voljo tudi informacije o vodi.
11.00 – Cerkev Svetih treh kraljev nad Benediktom – gotska kulturna dediščina iz 16. stoletja – cerkev Sv. treh kraljev stoji na 305 metrov visokem griču in jo je dovolil pozidati salzburški nadškof Matevž Lang pl. Wellenburg leta 1521, kot podružnično romarsko cerkev. V letih med 1521 in 1528 so župljani najprej zgradili enoladijsko cerkev. Plašč današnje cerkve ali vsaj ladje, je bil verjetno dokončan leta 1558. V drugi polovici 16. stoletja je bil pozidan zvonik in obokani obe stranski ladji (prezbiterij je bil obokan šele leta 1564, ladijski prostor pa leta 1577). V naslednjih stoletjih (leta 1756 ali 1757) je bila prizidana zakristija z oratorijem. Med 1902 in 1903 je bila v celoti obnovljena notranjost in zunanjost. Poznogotska triladijska cerkev sodi med največje umetnostne spomenike v Sloveniji.
11.30 Degustacija v vinski kleti ob cerkvi Sv. Treh kraljev– okušali bomo tri vrste lokalnih vin, domači “kiblflajš” in klecnprot – sadni kruh.
12.00 Predstavitev Čolnikove trte – poleg cerkve S. Treh kraljev raste Čolnikova trta – potomka stare trte iz Lenta, najstarejše vinske trte na svetu. Na kompleksu pred vhodom v vinsko klet sta posajeni še radgonska ranina, avtohtona sorta Radgonsko – kapelskih goric in klinton, ki je bil pod imenom Clinton vzgojen v Ameriki leta 1821 in kasneje prinesen v Evropo; v Halozah mu pravijo celo kvinton. Dominik Čolnik, po katerem je trta dobila ime je bil vinogradnik, mecen in narodni buditelj, sicer pa živinozdravnik se je rodil v stavbi poleg cerkve sv. Treh kraljev in kasneje iz svojih potovanj, na katera se je odpravljal kot odposlanec Štajerske kmetijske družbe, s kmetijskih razstav od Pariza do Petrograda, prinašal domov številne živali, rastline in semena, ki jih je nato gojil na svojem obsežnem posestvu. Imel je velik sadovnjak in svojo trsnico ter v njej preko 400 sort vinskih trt. Predvsem pa je že leta 1859 pisal o pridelavi ledenega vina ter postopek tudi patentiral.
12.30 – Farma polžev na Trotkovi pri Benediktu – le streljaj iz Benedikta, na posestvu družine Fras gojijo polže. Predstavili bodo zgodbo o življenju in negi polžev, o tem kako se jih žgečka/molze, da pridejo do njihove modro obarvane polžje sline, ter njihov začetek zgodbe s svojo kozmetično linijo krem Noela, ki vsebuje kar 40 odstotkov polžje sline.
13.30 – Kosilo na turistični kmetiji Kaučič – privoščimo si domače kosilo kjer kuhajo tudi po receptih Anne Plochl, po porodu sina, grofice Meranske, s katero je bil poročen Janez Habsburško-Lotarinški oziroma nadvojvoda Janez, med drugim zaslužen za razvoj Štajerske, njenega vinogradništva in pričetka gradnje južne železnice. Posebnost gostišča sta Cesarski meni in penina iz dišeče jurke, grozdja, pridelanega v lastnih vinogradih.
15.30 – Po kosilu vožnja proti domu.
Cena enodnevnega izleta v Slovenske gorice je odvisna od števila prijavljenih oseb in termina.
V ceno je vključeno:
avtobusni prevoz
vstopnine in ogledi z lokalnim vodnikom / spremljevalcem
degustacija vina s pogostitvijo
kosilo
priprava, organizacija in izvedba izleta
Izlet je primeren za zaključene skupine.