Potovanje Botanična Kreta in odkrivanje organskih zelišč in kulinaričnih okusov Krete je doživetje za vse, ki si želijo vonjati, okusiti, odkrivati kretsko naravo, izvedeti več o zdravilnih organskih zeliščih in okusih Krete, filozofiji, tradiciji in potovanju v svet, polnih arom, barv, narave, zgodovine in tradicije otoka. Ob obisku nasadov zelišč bomo spoznali, kako na Kreti gojijo ekološka zelišča, kot so grški gorski čaj (malotira), diktamus, ipd., na tradicionalen način in zdravilne lastnosti zelišč.
Na potovanju bomo okušali pravo kretsko ekstra deviško oljčno olje, degustirali kretska vina in lokalno pridelanih več vrst medu.
ZAGOTOVLJENI ODHODI : 11.4.2025 in 25.4.2025
BOTANIČNA KRETA 8 DNI/7 NOČI
1. DAN: Iz letališča Jožeta Pučnika bomo poleteli proti Kreti, s postankom v Atenah in nato proti
letališču Chania na Kreti. Prihod na Kreto v večernih urah.
2. DAN: Po zajtrku se odpravimo na ogled nasadov naravnih zdravilnih zelišč Krete na planoto
Omalos, pod gorovjem Lefka Ori (Bele gore) na 1227 metrih nadmorske višine. To je edinstven obisk
in doživetje, za vse tiste, ki bi radi vonjali, okusili, odkrivali kretsko naravo, izvedeli več o organskih
zeliščih in okusih Krete, filozofiji, tradiciji in potovanju v svet, polnih arom, barv, narave, zgodovine in
tradicije otoka. Ob obisku nasadov bomo spoznali, kako Kretčani gojijo ekološka zelišča, kot so grški
gorski čaj (malotira), diktamus, ipd., način predelave na tradicionalen način in njihove zdravilne
lastnosti. Obisk bomo zaključili z degustacijo, sami pa si boste lahko ustvarili svojo zeliščno mešanico.
3. DAN: zjutraj se odpravimo na ogled najlepšega mesteca na Kreti, v Chanio, ki ga krasi staro
beneško pristanišče, ozke nakupovalne ulice in restavracije ob obali. Chania je majhno, slikovito
mestece, z bogato zgodovino, ki ga je vredno spoznati. Zgodovina mesta Chania se je začela v
neolitskem obdobju in sega skozi minojske čase, rimsko obdobje (67 pr. n. št.-330 n. št.), prvo
bizantinsko obdobje (330-824 n. št.), arabsko obdobje, bizantinsko obdobje (961-1204 n. št.),
beneško obdobje (1204-1645) in osmansko obdobje (1645-1912). Mesto Chania lahko razdelimo na
dva dela: staro mesto in sodobno mesto. Staro mesto se nahaja poleg starega pristanišča in je
matrica, okoli katere se je razvilo celotno novo mestno območje. Nekoč so ga obdajale stare beneške
utrdbe, ki so jih začeli graditi leta 1538. Od njih sta ohranjena le vzhodni in zahodni del. Središče
sodobnega mesta je območje, ki se razteza ob starem mestnem jedru. Spoznali bomo burno
zgodovino in kulturno identiteto Chanie in raziskali skrivne kotičke starega mesta.
4. DAN: Po zajtrku se odpeljemo na ogled Botaničnega vrta, ki se razprostira na skoraj 20 hektarjih
površine, ob vznožju Belih gora (Lefka Ori). Vrt je poln sadnih dreves z vsega sveta, zelišč, zdravilnih in
okrasnih rastlin, kjer je nastanek zemlje in mikroklima regije raj za stotine rastlin in živali. Sredi pisane
in živahne pokrajine stoji požgana stoletna oljka, spomenik in sklicevanje na žalostne požare leta
2003, zgodovino in nastanek vrta. Obisk botaničnega vrta je zanimiva točka za obiskovalce vseh
starosti, saj združuje užitke, ki jih lahko ponudi samo Kreta, sprehajalni, izobraževalni in zabaviščni del
– edinstven te vrste na Kreti. Seznanili se bomo z več kot 150 vrstami sadnih dreves skupaj z mnogimi
zdravilnimi zelišči, okrasnimi rastlinami. Naužili se bomo naravnega okolje Krete.
5. DAN: v jutranjih urah se bomo odpravili proti osrednjemu delu Krete, v mestece Rethymno.
Sprehodili se bomo po ozkih vijugastih ulicah Rethymnona, ogledali tipične stare hiše z lesenimi
pokritimi balkoni, beneške in turške spomenike, kot so Loggia, Fortezza, vodnjak Rimondi in
arheološki muzej. Obiskali bomo mestno živilsko tržnico, ki nudi okusne pridelke: sire, olive, oljčno
olje in ostale dobrote Krete. Nato se bomo podali na ogled proizvodnje medu in okušali 4 različne
vrste medu (cvetlični, timijanov, borov in rožičev med). Čebelar nas bo popeljal na ogled čebelnjakov
in nam predstavil postopke pridobivanja medu. Ob povratku proti hotelu se ustavimo ob jezeru
Kournas, največjem jezeru na otoku, kjer se bomo naužili izjemno lepe, zelene neokrnjene pokrajine.
6. DAN: po zajtrku se odpravimo na ogled oljarne, predstavitev postopka pridobivanja oljčnega olja
nekoč in danes ter pokušino ekstra deviškega oljčnega olja. Kretsko oljčno olje slovi kot eno izmed
najboljših in najkvalitetnejših na svetu in je simbol kretske dolgoživosti. Kretska dieta velja za najbolj
reprezentativen in kakovosten primer tako imenovane sredozemske diete. Temelji na olivnem olju, zelenjavi, sadju in vinu. Kakovost kretskega oljčnega olja je znana po vsem svetu, saj s svojo rodovitno
zemljo in mediteranskim podnebjem proizvede skoraj polovico količin oljčnega olja v Grčiji. Izvedeli
bomo pomembne informacije o tem, kako se pridobiva eno najboljših hladno stiskanih ekstra
deviških oljčnih olj ter degustirali več vrst oljčnega olja. Nato se bomo podali na ogled vinarne, ki
proizvaja kvalitetna organsko pridelana vina in v vinski kleti degustirali nekaj sort priznanih kretskih
vin.
7. DAN: Zadnji dan bivanja na Kreti bomo izkoristili za turo po zahodni strani otoka. Zahodna stran
otoka slovi po najlepših – eksotičnih plažah. Obiskali bomo laguno Balos, imenovano tudi Kretski
Maldivi, plažo Falasarna in Elafonissi. Spotoma bomo obiskali samostan Chrisoskalitissa, iz 15. st., ki
leži na vrhu 35 mestrske pečine, posvečen Sveti Trojici in Devici Mariji. Chrissoskalitissa v prevodu
pomeni "zlate stopnice", saj tradicija pravi, da je ena od 98 stopnic, ki vodijo do samostana, zlata,
vendar jo lahko vidijo le pobožni. Popoldan oz. zvečer se odpravimo na zadnji sprehod po živahni
Chaniji in na druženje ob živi tradicionalni kretski glasbi v eni izmed mestnih tavernic.
8 DAN: zgodaj zjutraj se bomo odpravili na letališče in poleteli proti Sloveniji z vmesnim postankom v
Atenah. V Ljubljano bomo prispeli v zgodnjih popoldanskih urah.
Cena ne vključuje: